
Wybór odpowiedniego trunku do posiłku to nie lada wyzwanie. Najczęstszym wyborem jest wino, jednak umiejętność dopasowania odpowiedniego rodzaju do danej potrawy to wyższa szkoła jazdy. Kiedy odwiedzamy supermarket czy też sklep z winem, paleta wyboru gatunków potrafi przyprawić o ból głowy. Nie zawsze jednak udaje się odnaleźć to najbardziej przez nas pożądane. Wówczas konieczne może się okazać skorzystanie z oferty internetowych sklepów z winami. Tym bardziej jeśli organizujemy przyjęcie i nie chcemy popełnić towarzyskiego faux pas stawiając na stole butelkę trunku kompletnie niepasującego do okoliczności imprezy czy też potrawy. Jak zatem wybierać wino? Na co zwracać uwagę przy zakupie i jaki sposób pakowania jest najlepszy? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi.
Rodzaje wina
Nawet największy laik w dziedzinie wina zna podstawowy podział na białe i czerwone. Są oczywiście jeszcze tzw. wina różowe. Każde z nich inaczej smakuje i przystosowane jest do innych okazji. Wino białe jest z zasady bardziej lżejsze i delikatniejsze od czerwonego, choć wszystko też zależy od jego charakteru. Łagodne i subtelne w smaku najlepiej sprawdzą się do potraw warzywnych, rybnych i mało pikantnych. Różnego rodzaju sałatki również są idealne w połączeniu z białym, delikatnym trunkiem. Wina różowe, oraz białe o nieco cięższym smaku są bardziej wyraziste. Dlatego w zestawieniu ze smażonymi rybami, drobiem czy owocami morza nabierają najwięcej smaku. Oczywiście można również spróbować podać je razem z czerwonym mięsem, ale tylko w wypadku, gdy nie jest mocno przyprawione. Sklep z winem w swojej ofercie posiada również wina czerwone. Nietrudno się domyślić, że serwować je należy z daniami o zdecydowanym aromacie. Dziczyzna, grillowane, ciemne mięsa to idealna kompozycja w połączeniu z czerwonym winem.
Wina można również podzielić na wytrawne, półwytrawne oraz słodkie. Pierwsze dwa są bardzo podobne w smaku a różnice są subtelne. Wino półwytrawne jest nieco delikatniejsze. Analogicznie, lepiej komponować się będą z drobiem, cielęciną czy jagnięciną. Wytrawne zaś z dziczyzną czy wołowiną. W sklepie z winem znajdziemy również wina słodkie. Desery, lody czy owoce będą smakować lepiej, kiedy podamy je z tym właśnie gatunkiem. Wino słodkie również może byc spożywane solo np. na imprezie jako dodatek do chipsów czy orzeszków. Warto również wspomnieć o winach musujących, które również nie muszą być serwowane jako dodatek do dań.
Przechowywanie wina
Mało osób wie jak prawidłowo należy przechowywać wino. Na wstępie należy zaznaczyć, że wbrew temu, co się powszechnie mówi, większość win dostępnych na rynku należy spożyć w ciągu roku od zakupu. Tylko niewielkich części dotyczy fraza „im starsze tym lepsze”. Standardowo wina są sprzedawane w butelkach, jednak sposób przechowywania może być również inny. Sporym zainteresowaniem cieszą się papierowe opakowania. Wino w kartonie ma wiele zalet. Tako sposób przechowywania, oprócz tego, że jest wygodny, to ma również walory służące przedłużeniu ważności oraz zachowania odpowiedniego smaku wina. Są one bowiem wykonane ze specjalnego papieru, który wydłuża okres świeżości trunku.