
Każdy z nas słyszał o tym, żeby regularnie spożywać duże ilości świeżych warzyw i owoców i nikogo to raczej nie dziwi. Nie od dziś wiadomo, że działają one przeciwzapalnie, wzmacniają odporność, urozmaicają posiłki oraz oczywiście wpływają pozytywnie na naszą florę bakteryjną.
O ile jednak latem raczej nikt nie ma problemu z zakupem doskonałej jakości świeżych warzyw i owoców, o tyle już w sezonie jesienno-zimowym może być to zdecydowanie bardziej kłopotliwe. W sklepach znaleźć można wówczas okrojony wybór tego rodzaju produktów i wielu specjalistów poleca włączenie do diety mrożonek. Czy słusznie?
Mrożenie warzyw i owoców
Bardzo długo pokutował mit, jakoby mrożenie było procesem, którego trzeba koniecznie unikać. Nic bardziej mylnego. Pomimo tego, że nic nie zastąpi świeżych warzyw i owoców, to jak najbardziej mrożenie może być doskonałym zamiennikiem dostarczania sobie witamin oraz minerałów. Należy tutaj bowiem pamiętać, że mrożenia dokonuje się dopiero wówczas, kiedy składniki są na najlepszym etapie wzrostu i dojrzałości, dzięki czemu można wykorzystać ich właściwości w jak największym stopniu.
Dodatkowo, jeżeli weźmie się pod uwagę kwestię, że zbyt wysoka temperatura, zbytnie oświetlenie oraz niewłaściwe przechowywanie warzyw i owoców może powodować utlenianie się witamin, to tym bardziej warto pamiętać, że mrożenie nie pozbawia warzyw i owoców tych cennych wartości. Poza tym, chcąc przygotować szybki i pożywny obiad, wystarczy przyrządzić mrożone warzywa z dodatkiem jakiegoś źródła białka i wtedy mało kto będzie miał wciąż wątpliwości czy opłaca się poświecić odrobinę wolnego czasu np. na mrożenie marchewki.
Na co zwrócić uwagę
Sama kwestia mrożenia to jedno, ale warto mieć na uwadze, że firmie firmie nierówna i nie każdy dostarczy nam taką jakość, o jaką nam by w rzeczywistości chodziło. Na szczęście na rynku już coraz łatwiej można znaleźć mrożone produkty, które są w stanie spełnić nasze oczekiwania. Godną polecenia firmą jest np. Froster, która dzięki wieloletniemu doświadczeniu, wykwalifikowanym pracownikom oraz specjalistycznym narzędziom, jest w stanie spełnić, nawet te najbardziej wyszukane wymagania swoich klientów. Korzysta się tutaj z najwyższej jakości certyfikowanych produktów, pochodzących od lokalnych rolników, co będzie miało niebagatelny wpływ na efekt końcowy mrożonego produktu.
Czy mrożenie warzyw ma sens?
Mrożenie marchewki i wszelkich innych warzyw to idealne rozwiązanie, kiedy chce się je uratować przed utratą niezbędnych składników odżywczych. Wartość warzyw poza sezonem jest w dzisiejszych czasach naprawdę znikoma i jeżeli ktoś dalej waha się czy ich mrożenie ma jakikolwiek sens, to należałoby tutaj zdecydowanie odpowiedzieć twierdząco.
Jako, że warzywa i owoce powinny zajmować znaczną część talerza, a nie zawsze ma się dostęp do tych świeżych i sezonowych, to warto już w sezonie zaopatrzyć swój zamrażalnik w porcje wspomnianych już wcześniej witamin, a będzie się miało pewność, że organizm odwdzięczy nam się za to znakomitym zdrowiem i samopoczuciem.